Pon - Pet 08:00 - 15:00
Vikendom zatvoreno
+387 35 260-478
Telefon
Pozorišna br.2 75000 Tuzla
Adresa
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 

– Već puno desetljeće potrošačka košarica je izjednačena s dvije prosječne plaće u BiH, istaknuto je iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

– Trend se nastavio pogoršavati u posljednjih 18 mjeseci, tako da će se potrošači početi kreditno zaduživati, ne za nabavku dugoročnih kapitalnih investicija poput stana ili vozila, već za osnovno preživljavanje od ‘prvog do prvog’ – kazao je za Fenu ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Saša Marić.

Po njegovim riječima, rast cijena svih prehrambenih artikala doveo je do pogoršanja potrošačke kupovne moći, što se izravno odrazilo i na kvalitetu života građana.

Naime, poskupilo je mlijeko, kruh, ulje, meso, a veće su cijene i drugih životnih namirnica što se osjeti na proračunu prosječne obitelji.

Zoran primjer su izračuni Saveza samostalnih sindikata BiH čija je potrošačka košarica za mjesec studeni 2021. godine iznosila 2.190,30 maraka i za 88 maraka je veća od potrošačke korpe za mjesec ranije.

Prema njihovom izračunu, za prehranu četveročlane obitelji potrebno je izdvojiti 1.052,19, za stanovanje i komunalne usluge 311,16 maraka, odjeću i obuću 240 maraka, obrazovanje i kulturu 140, prijevoz 138,00, održavanje kućanstva 120 te za higijenu i održavanje zdravlja 188,95 što čini ukupno 2.190,30 maraka.

Premda je kupnja osnovnih životnih namirnica za veliki broj građana postala luksuz s obzirom na to da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec rujan ove godine iznosila 998 maraka, građani se, kako kaže Marić, vrlo malo žale na kretanje cijena.

– No i pored rasta cijena u prehrani, potrošači se uglavnom žale na opće ekonomske usluge, tehničke ispravnosti uređaja kao i na kvalitetu obuće i odjeće – kazao je ombudsman za zaštitu potrošača.

Dodaje kako se postotno izuzetno mali broj žalbi odnosi na kretanja cijena, ali svejedno ombudsmani prate cijene, a inspektori kažnjavaju prevelika povećanja.

– Institucija ombudsmana u suradnji s nadležnim inspektoratima prati stanje na terenu kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri pojedini trgovci vrše prevelika povećanja cijena te se i kažnjavaju ako povećanja odstupaju od onih propisanih aktiva entitetskih vlada – navodi ombudsman za zaštitu potrošača Saša Marić.

 

Fena

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za august 2020. iznosi 2.053,68 KM i za 231,61 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juni 2019. godine iznosi 1.070 eura i za 27 eura je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za maj ove godine iznosi 2.039,86 KM i za 34,99 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec. 

© Copyright 2024 SSVOONK BIH - TK.